Estetska stomatologija


Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je jedina procedura u estetskoj oblasti koja vam samo u jednoj poseti istog dana možete bitno ulepšati vaš osmeh. Činjenica je da osmeh ostavlja najveći utisak kada nekoga upoznajete. Dovoljna je jednosatna poseta u našoj ordinaciji i da dobijete do 9 nijansi svetlije zube. Izbeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje belja. Beljenje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti i po pristupačnoj ceni doći do prelepih belih zuba.

VAŽNO - BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Kao neželjene pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera. Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba. Avitalni zubi tzv. "mrtvi zubi", su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih "živih" zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj.

Cirkon na zubu

U poslednje vreme ovakav oblik ukrašavanja postao je posebno popularan među mlađim generacijama, ali se sve više starijih žena odlučuje za cirkon radi diskretnog šarma. Za one koji pogrešno misle da će takav zubni ukras oštetiti gleđ zuba, važno je napomenuti da je reč o cirkonu koji se lepi isključivo na zdrav zub, što znači da je neophodan stomatološki pregled. U dogovoru sa zubarom odlučuje se na koji će se zub staviti nakit i koje vrste. Postoje prozirni cirkoni, u crvenim, plavim, zelenim bojama.
Cirkoni koji se najčešće lepe na dvojku ili jedinicu ne smetaju pri jedenju, ali treba više voditi računa o oralnoj higijeni. Cirkon može staviti svako ko želi, ali pod uslovom da ima zdrave zube, a on će svakako izgledati lepše ako su zubi pravilni i čisti. Trajnost cirkona varira od šest meseci do godinu dana, nakon čega sami otpadnu ili ih na insistiranje pacijenata otklanja stomatolog (sa lampom).